“Hvordan har du det, sånn helt egentlig?”

I morges våknet jeg opp til at det tikket inn en varsel på min kjære iphone. “10. oktober – verdensdag for psykisk helse”. I Norge(kanskje resten av verden og?) har vi en litt sær tendens til å lage dager eller måneder for å markere det aller meste. Tenk litt på det; vi har lærerens dag, sykepleierens dag, verdensdagen for Downs Syndrome, verdensdagen for Alzheimer, verdensdagen for autisme – lista er evig lang, og etter en liten runde på google ser det jo nesten ikke ut til at vi har flere dager å ta av.

Jeg vedder på at hvis du søker “verdensdagen for..” etterfulgt av navnet på en hvilken som helst sykdom eller et nesten hvilket som helst yrke – vil du få opp en dato. Vi lager lange kampanjer i Oktober for å markere rosasløyfeaksjonen, vi kler oss i blått å snakker om prostata`n til far og bestefar i November og vi kler oss i to forskjellige sokker i Mars for å symbolisere at det å være annerledes faktisk er helt greit og like ønsket i samfunnet som akkurat alle andre.

Etter å ha fått dette varslet på telefonen ble jeg liggende å tenke litt. Lurte selv litt på hvorfor jeg aldri har engasjert meg så fryktelig i alle disse merkedagene, hvorfor jeg ikke har tatt på meg to forskjellige sokker i Mars eller driver med strategisk hyllest av sykepleiere i mai. Jeg går litt for ofte med to forskjellige sokker, men skal ærlig innrømme at det ikke er fordi jeg markerer verdensdagen for Downs Syndrom flere ganger i måneden – skulle kanskje prioritert å ta en opprydding i sokkeskuffen.

Uansett – jeg har, fra jeg var liten av, blitt opplært til at uansett hvilken dag det er i året, eller hva kalenderen sier, så skal jeg møte verden rundt meg med respekt og likeverd. Fra jeg gikk i barnehagen har jeg lært at selv om noen ser annerledes ut, eller oppfører seg annerledes enn meg eller mine nærmeste- er de like verdifull og praktfull som alle andre.

Uansett om det er mai eller desember, gjør likefult sykepleierne en fantastisk jobb. Uansett om det er høst eller vår, er det like viktig å sjekke brystene/prostata jevnlig og uansett om det er 10.oktober eller 19.april, er psykisk helse like viktig.

Jeg forstår at alle disse merkedagene er ment for å skape mer fokus omkring de konkrete enkeltsakene, men jeg tror poenget mitt her er at selv om kampanjen som florer i disse dagene med fokus på #spør, er det jo like viktig at vi spør hverandre om hvordan vi har det – resten av året også. Og selv om vi bruker/ikke bruker to forskjellige sokker i Mars, bør vi jo likefult anerkjenne og respektere de som er annerledes enn oss selv resten av årets 364 dager.

Jeg snakket for øvrig med psykologen min her om dagen hvor vi kom inn på dette temaet, og jeg tok meg selv i å spørre henne om det er mulig å ikke ha en psykisk helse i det heletatt. Hun svarte som sant er at den er nok der inne et sted, den har nok bare tatt seg en liten pause oppi all galskapen som står på.

I dag er verdensdagen for psykisk helse, bruk dagen godt til det den er ment for – men ikke glem å være et medmenneske i årets 364 andre dager også.

Instagram her – Facebook her 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg